Consciència i Carrera Professional

Sessió de coaching grupal

El consultor coach freelance Juan Carlos Siria va dirigir el passat 24 de Novembre de 2011 una sessió coaching basada en el model de 7 nivells de consciència de Richard Barrett. La sessió va ser organitzada pel Club de Dones Politècniques (UPC Alumni).

"Juan Carlos Siria, XXX i Àngels Serrat"

“Juan Carlos Siria, Maricé Tàpies i Àngels Serrat”

El grup, format per 28 professionals, varem treballar en prendre consciència sobre les motivacions i necessitats que guien les nostres carreres professionals. Perquè aprendre de nosaltres mateixes, és un primer pas en el camí per millorar les nostres competències professionals.

”Per a què” vas a la feina?

Això és el que ens varem preguntar repetidament a l’inici de la sessió unes a altres: “per a què?”. A moltes ens va sorprendre les pròpies respostes i varem identificar les similituds amb les motivacions de les altres.

La resposta a aquesta pregunta, el “per a què”, ens fa prendre consciència a tots dels aspectes personals de més potencial. Respondre al “per a què?” ens motiva i és font d’inspiració, ens dona confiança i ens permet fer canvis a futur. Culturalment estem acostumats a justificar-nos i respondre al “per què” anem a treballar, cosa que ens explica més sobre el nostre passat i ens limita el canvi de tendència.

"Dinàmica de grups"

“Dinàmica de grups”

 Quines son les motivacions de la majoria?

Les relacions laborals majoritàriament estan centrades en les persones i molt menys en els altres. Segons diferents estudis, aquestes son les proporcions del tipus de relacions laborals:

– 60-80% son relacions de DEPENDÈNCIA: guanyar diners per viure, estar amb altre gent o aprendre;

– 10-20% son relacions d’AUTORIA, tenen clar què volen assolir utilitzant als “dependents”;

– ≤5% son relacions d’INTERDEPENDÈNCIA, on la motivació és donar el millor a tots els altres;

Ets conscient de les teves motivacions laborals?, ¿Quines necessitats vols satisfer en la teva vida professional?

Les nostres necessitats existencials poden ser personals o transpersonals. Segons el model de Richard Barrett, desenvolupat a partir de la jerarquia de necessitats humanes de la Piràmide de Maslow, les motivacions es corresponen a 7 nivells de consciència.

"Model de Richard Barrett"

“Model de Richard Barrett”

 El model de 7 nivells de consciència de Richard Barrett

La satisfacció de les diferents necessitats existencials  determinen aquests 7 nivells, que els podem identificar a través de les preguntes següents:

1. Supervivència: ¿Què perdo i què guanyo amb això? ¿Què faig amb els meus diners ? ¿Cóm acomplim amb el pressupost? ¿Cóm està la meva salut? ¿Què m’amenaça? ¿Cóm milloro el meu estat físic? ¿Cóm vaig a aconseguir beneficis? ¿Cóm em protegeixo dels riscos?

2. Pertinença: ¿Qui em necessita? ¿Què li està passant a …? ¿Qui m’atrau? ¿Qui em vol? ¿Qui em rebutja? ¿Què puc aconseguir d’aquesta persona? ¿Cóm puc satisfer a aquest client? ¿Cóm li dic això sense caure-li malament?

3. Autoestima: ¿Cóm faig això? ¿Què necessito per fer-ho bé? ¿Com aconsegueixo el que necessito? ¿Quan ho tindré enllestit? ¿Quina serà la meva recompensa? ¿Cóm influirà en el meu prestigi i en la meva reputació?

4. Autorrealització: ¿ Per què tinc …? ¿Per què vull…? ¿ Per què em serveix…? ¿Què significa això per a mi? ¿Què m’ impedeix …? ¿Què és útil per impulsar el desenvolupament dels companys del meu equip? ¿Què puc aportar al meu equip? ¿Què m’aporten els companys del meu equip?

5. Transformació: ¿En què sóc bo? ¿Què és el que més m’agrada fer? ¿Què m’entusiasma? ¿Què em diverteix? ¿Què m’ajudarà a impulsar el rendiment i la satisfacció de les persones de la meva organització? ¿Què puc aportar a la meva organització, des del meu lloc?

6. Abraçar una causa: ¿Què és útil per promoure la realització personal de la gent de la meva organització? ¿Què puc aportar amb el meu treball a qui integra la meva comunitat? ¿Cóm puc aconseguir la col·laboració dels clients? ¿Cóm puc crear aliances amb els proveïdors? ¿Què puc fer per preservar el medi ambient i l’equilibri ecològic?

7. Ser útil als altres: ¿Què puc fer per tal que tot funcioni millor al meu equip, a la meva organització i en la societat en general? ¿Què puc aportar per crear valor econòmic, social i ambiental? ¿Què puc fer per assegurar la sostenibilitat de la meva família,la meva empresa, la meva comunitat i la societat en general?

Les necessitats personals (de la 1 a la 3) motiven per carència i les transpersonals (de la 4 a la 7) per abundància.

Prendre consciència de les nostres necessitats i motivacions laborals, i les de l’organització on treballem, és un primer pas per tal de desenvolupar la nostra carrera professional.

 El nivell de consciència ideal

Vibrar en tots 7 nivells de consciència, com si d’un instrument musical es tractés, és l’ideal per tal de tenir una vida professional saludable i satisfactòria.

 Networking i degustació

Una imatge val més que mil paraules… Moltes gràcies als nostres patrocinadors “Quesos de Suiza” i “Fusión Creativa”.

"Networking i degustació"

“Networking i degustació”

"Networking i degustació"

“Networking i degustació”

"Patrocinadors"

“Patrocinadors”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s