El Rol Profesional, la persona i el seu entorn.

Sessió de consultoria grupal

Les consultores Penélope Mato Vila i Mercè Janer Armeijach van dirigir el passat 26 de Gener de 2012 una sessió de consultoria focalizada en la necessitat d’ampliar la percepció del rol en la relació amb els altres i com prendre consciència del propi lideratge.

Marisa, Mercè i Penèlope.

La sessió va ser organitzada pel Club de Dones Politècniques pel Canvi Professional  amb el suport de UPC Alumni.

El grup, format per 20 professionals, va treballar en la possibilitat de prendre més consciència sobre com l’actitut amb la que exercim el “rol” condiciona situacions  i relacions dins l’entorno.

Què és el “rol”, com es defineix?

Segons els alineaments metodològics referits en aquest taller, el rol quedaria definido a la intersecció de:

  • El Sistema (l’Organització, l’equip de treball): quin sentit té l’Organització on estem, per què  existeix aquesta Organització, quina és la seva finalitat.
  • El Context: la situació del món, les lleis, els recursos disponibles, els clients.
  • La Persona: el seu desig, la seva vocació, la seva motivació, la seva història de vida, el seu moment vital.

Al mateix temps, aquest rol es desenvolupa de dues maneres diferents:

  • Rol conscient: és la part més formal de la representació del rol, i té a veure amb els llocs que s’ocupen dins d’un Sistema (per ex. en una Organització: directora, manager, membres d’equip).
  • Rol inconscient: és la idea o concepte que portem inconscientment dins de nosaltres mateixos de com es representa un rol segons l’après en el Context familiar (per ex: pare, mare, fill/a).

Entre tots dos tipus de rols es troba la Persona amb la seva motivació, el seu desig, els seus interessos, etc.

Per això, el “Rol” com a intersecció d’aquests factors, implicaria a la Personala correcta gestió de les seves emocions davant totes les possibilitats de variacions que es presentin en aquest esquema.

Què volem dir amb això? Existeix una relació entre com desenvolupem el nostre “rol” i com es manifesta el nostre entorn?

Segons el referit anteriorment el “rol” és relacional.

Davant una situació relacional, quan es desperta una sensació d’incomoditat en la relació amb els altres, és l’“alerta” que alguna cosa ha de canviar. Aquesta “incomoditat” ens diu que s’ha de parar i pensar amb una actitud d’aprendre què és el que estic fent i com estic actuant.

Aquesta nova actitud permetrà un autoposicionament davant una situació i això permetrà un ajust d’actitud i amb això un ajust en l’entorn. Avançar en aquesta línia, requereix treballar en profunditat i al llarg d’un procés d’aprenentatge sobre les experiències professionals i personals de cadascú.

La sessió va ser una introducció a una manera d’aproximar-se a la forma d’exercir el rol professional.

Obrir la percepció de la realitat en la qual actuem permetrà ser més conscients de les nostres situacions i esdeveniments; i des d’aquesta consciència tindrem la possibilitat d’ajustar conductes i comportaments assumiento així el nostre AUTOLIDERATGE.

Des del Club fomentem el Networking Professional entre tots els membres, ponents, i col·laboradors, tot promovent activitats d’interès i qualitat de contingut, que permetin a més potenciar sinèrgies entre les persones i les Organitzacions. Per això esperem que la sessió hagi estat satisfactòria per tothom i us esperem en els propers esdeveniments!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s