El Club de dones politècniques celebra una taula rodona com a acte de cloenda del curs 2012-2013 “Repte inspirador: Impulsar organitzacions compromeses amb el desenvolupament”

El passat dijous 4 de juliol vam celebrar el tancament del programa 2012-2013 amb l’organització d’una taula rodona en la qual van participar com a moderadora  Mar Gaya , experta en gestió de persones i igualtat,  i com ponents: Nuria Blasco, directora d’enginyeria de TEPSA ;  Lara Duro, directora general d’AMPHOS 21  i  Sylvain Loubadou, director informàtic de VENCA .

Després d’unes paraules de benvinguda per part d’UPC Alumni  i  de la presidenta del Club de Dones politècniques, es va donar pas a l’inici de la taula rodona.

1

Mar Gaya  va fer repàs de la situació actual de la dona, amb la presentació de diversos estudis realitzats (INE-Institut Nacional d’Estadístiques, ODEE-Observatori Dona, Economia i Empresa… ) on va quedar palès que si bé podem parlar de canvis, la situació de desigualtat continua en molts aspectes, i perillosament revestida  entre polítiques i plans d’igualtat a les empreses:  l’encara evident bretxa salarial entre homes i dones, que augmenta proporcionalment amb l’increment de la responsabilitat i el càrrec de les dones; el baix  percentatges de dones ocupant llocs directius;  l’escassa presència femenina en els consells d’administració de grans empreses…

“¿Falten encara 400 anys perquè la igualtat sigui una realitat? “

Mar Gaya va ressaltar la manca de polítiques proactives així com la importància  de la sensibilització envers  la co-responsabilitat d’homes i dones, que suposa que tant un com altre puguin dedicar part del seu temps tant al treball remunerat com al treball domèstic ,  la cura de fills i persones dependents,  la planificació de la seva carrera  i desenvolupament professional ,  projectes personals, socials i/o aficions, ………

2

Tot seguit, Nuria Blasco va presentar l’activitat, valors i accions desenvolupades a TEPSA,  companyia pionera en l’activitat de recepció, emmagatzematge i reexpedició de granels líquids petrolífers, químics i biocarburants ;  així com  l’evolució de la presència de dones en plantilla, en llocs tècnics i de direcció, en un entorn  professional amb un accent marcadament masculinitzat.

“Valors : Respecte , compromís, visió a llarg termini, flexibilitat, Innovació i creativitat, Integritat”

Va destacar que aquests valors hi son perquè han estat aportats per les persones que formen part de l’empresa, és a dir, que no es tracta de simples paraules que d’un dia per un altre deixen de tenir sentit. En molts  casos, suposa un canvi cultural difícil d’assimilar per persones i  per sectors empresarials  fortament arrelats a estereotips històrics; però pas a pas, com és el cas de TEPSA (i amb l’exemple de persones com la Núria), es va fent possible integrar una nova visió i assumir els canvis com necessaris .

“ Quina és l’aspiració futura: Imagina sempre alguna cosa  millor”

Tot seguit, Lara Duro va parlar de la seva trajectòria professional  a AMPHOS 21, grup d’empreses que ofereixen serveis de consultoria científica, tècnica i estratègica en el sector del  medi ambient en 5 mercats principals: nuclear, mineria, aigua, sostenibilitat, així com CCS i Canvi Climàtic, i de la que va destacar  el percentatge  paritari d’homes i dones en plantilla (51% de dones, 49% homes), on “no hi existeix diferència perquè no hem de fer res diferent “  i l’aposta per la generació del coneixement, ja que en aquest moment , per exemple, compten amb 5 estudiants de doctorat.

“donar oportunitats per nadar”

Va plantejar la influència de l’educació rebuda per una generació com a responsable de certes postures autolimitants,  assumides per les mateixes dones.

“I que podem fer nosaltres: No  autolimitar-nos i  renovar-nos”

I per finalitzar les ponències,  Sylvian Loubradou ens va parlar de la integració a l’empresa de noves formes de treball en equip , partint de la filosofia de l’Open Space, on tothom pot tenir veu i els mateixos equips s’autoorganitzen  amb una agenda de reunions obertes a tothom. L’objectiu de la seva filosofia d’empresa, que ha aplicat al departament informàtic i que està estenent a la resta de l‘empresa, és treure els millor resultat del treball en equip , compartir l’èxit, així com els errors i la cerca conjunta de solucions. Dos metareglas: transparència i servei.

“Cap a on anem:  Gaudir amb el treball”

3

L’acte va finalitzar amb un torn de reflexions .

Volem destacar i agrair la presencia  de  Carme Deulofeu, enginyera de camins, canals  i ports, Directora d’estudis i innovació tecnològica de TMB;  i Lluis Pons, enginyer i doctor en ADE,  Director d’ Infraestructures de l’ Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, que van compartir amb tots nosaltres la seva experiència i aportacions.

L’acte va finalitzar amb una copa de vi acompanyada dels formatges oferts per gentilesa de “Quesos de Suiza”

Gràcies a tots, a ponents i assistents, per estar amb nosaltres en aquesta jornada.

4

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s