El Club de Dones Politècniques amb la investigadora de la UPC, Maria Pau Ginebra, convidades al programa “Siglo 21” de Radio 3.

Amb motiu d’analitzar l’últim informe vigent de la Comissió Europea en temes de Gènere en Ciència i Innovació “She Figures 2012”el Club de Dones Politècniques pel Canvi Professional d’UPC Alumni, al costat de la Investigadora de la UPC, la professora María Pau Ginebra van ser convidades al programa “Siglo 21” de Radio 3 per ser entrevistades per la periodista María Arritokieta Fernández sobre el rol de les dones a la ciència.

IMG-20140923-WA0001

Marisa Lostumbo i María Pau Ginebra als estudis de RNE.

La professora Mari Pau Ginebra va comentar la seva experiència com a investigadora i la dificultat o facilitat que això comporta dins el seu àmbit d’investigació. A més, el Club DP va presentar breument els seus objectius i activitats: formació en habilitats transversals, networking, activitats de debat i reflexió per compartir solucions davant la desigualtat d’oportunitats, amb la participació de professionals i organitzacions (socials i empresarials)…

Pots escoltar l’àudio de l’entrevista en el següent enllaç (minut 38:40): http://mvod.lvlt.rtve.es/resources/TE_SSIGLO/mp3/7/1/1411643599817.mp3

De l’informe es desprèn que només 3 de cada 10 investigadors a Europa són dones.  Quins son els motius d’aquesta diferencia?. Es tracta d’una pregunta difícil de respondre, ja que no abunden les estadístiques que ho demostrin. El fenomen del sostre de vidre, els convencionalismes socials i el model actual d’apoderament entre homes i dones, semblen ser factors que incideixen negativament en aquesta diferència:

 • L’exigència de complir compromisos i responsabilitats de diferents àmbits en simultani.
 • L’interès i el propòsit de vida personal bolcat de forma diferent en projectes professionals o personals.
 • El desenvolupament del projecte personal de la família i maternitat que coincideix amb els anys de promoció professional.
 • Els factors socials i culturals que porten a la presa de decisió i a la definició d’estereotips de rols i responsabilitats en qüestions de gènere.
 • La responsabilitat i compromís davant la cura dels nens i les persones majors
 • La flexibilitat horària de les organitzacions i institucions que permetin la diversitat i la realització del projecte personal i professional *ensimultáneo.
 • El desenvolupament de capacitats, aptituds i habilitats transversals com poden ser la presència pública, l’assumpció del risc i el desafiament.

També es va parlar de la importància d’actuar des d’una edat primerenca, tant en nens com en nenes, per despertar i fomentar l’interès científic; i es va insistir en la necessitat d’introduir el concepte de la diversitat, la flexibilitat i la igualtat d’oportunitats en les organitzacions i en la societat. Avantatges?

 • Un camí a la innovació.
 • El coneixement científic aplicat a la indústria.
 • Una millor gestió i aprofitament dels recursos disponibles.
 • Una actitud de sostenibilitat envers la societat, les solucions i el futur.

T’interessa el tema? Vols compartir la teva experiència i aprofundir el tema de l’entrevista? Apropa’t al Club, escriu un email a donespolitecniques@gmail.com o intercanvia les teves opinions a través dels nostres canals 2.0:
Web
Facebook
Twitter

T’esperem! La teva experiència i la teva opinió sumen. Estem Fent Futur!
Club de dones Politècniques pel Canvi Professional, UPC Alumni

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s