Que vam fer a la 2a trobada grupal M2m? Selecció i retenció del talent de dones politècniques, les claus de l’èxit

El Club Alumni de Dones Politècniques va organitzar el 14 de febrero de 2018 la 2a trobada grupal del programa de mentoria M2m 2017-2018. La primera part de la sessió  va consistir en una taula d’experts centrada en la Selecció i retenció del talent de dones politècniques.

 

Les persones convidades a parlar a l’acte van ser:

 • Mar Gaya, consultora en polítiques d’igualtat de dones i homes en l’àmbit laboral.
 • Núria Verges i Leon Freude, investigadors del projecte Propolis – Gentalent, de la Universitat de Barcelona.
 • Marta Carbonell, consultant de l’empresa de reclutament i selecció Robert Walters.

Us deixem algunes notes de la sessió

Mar Gaya

Va començar el seu parlament amb una frase que li agrada: “no basta añadir las mujeres a la mezcla y agitar” de Gilian J.Hewitson. Proposa canvis a les empreses: és urgent incorporar dones al mon de la tecnologia ja que s’està construint el mon del futur i aquest ha de ser dels homes i les dones al 50%.

En els llibres de text de la ESO només hi ha un 7% de referències a figures/referents femenins. Actualment tothom recorda referents masculins, però  freqüentment no disposa de referents femenins. Cal fer VISIBLES les dones i convertir-les en referents per a les més joves.

Una recomanació per captar el talent femení a les empreses: cal indicar a les ofertes quines son les competències imprescindibles i recollir la resta com a addicionals. També cal explicar el “per a què” de la feina. Les dones es motiven més quan saben que la seva feina pot ajudar a millorar la societat.

Una dada curiosa: les estadístiques de nens superdotats. Hi ha detectat un 70% de nens front al 30% de nenes . Però s’ajusta a la realitat? sembla que no. Un nen superdotat a la classe s’avorreix i molesta; el mestre protesta i els pares porten el nen i se li detecta les altes capacitats. Una nena superdotada s’avorreix a classe, però calla i en general no molesta, per tant passa desapercebuda, és més difícil de detectar.

Cal tenir present  “perspectiva de gènere”, és a dir, que nens i nenes actuen diferent en les mateixes situacions. Un exemple: en una entrevista, quan se li pregunta  a un noi que expliqui algun èxit de la seva vida, ells tenen tendència a atribuir-se: “soc molt bo”; en canvi, davant d’un èxit, les noies acostumen a dir: “he tingut sort” i he treballat molt. A la pregunta que t’expliqui algun fracàs, els nois  acostumen a dir que van tenir mala sort, i les noies a que potser no havien treballat prou.

Altres qüestions. Sovint les dones no promocionen perquè són menys visibles:

 • acostumen a entrar més d’hora a la feina, mentre que al matí son les parelles qui porten els nens al cole. A la tarda són les dones les que no poden allargar la seva jornada laboral, ja que assumeixen elles les obligacions familiars.
 • no els agrada fer gaire networking, els hi sembla una pèrdua de temps.
 • Si algú fa reducció de jornada, acostuma a ser la dona; per tant cobrarà menys €, tindrà menys promocions i menys visibilitat

 

Núria Verges i Leon Freude

Expliquen el projecte Gentalent, que ja té 3 anys i consisteix en un estudi realitzat en base a entrevistes a responsables d’empreses, per identificar  com es pot incorporar, retenir i promocionar les dones a les empreses. Amb el resultats han creat el KIT GENTALENT (descarregable via internet).

Hi han moltes barreres per a les dones alhora de fer carrera professional a les empreses, tot i que hi ha molta feina en el sector TIC i això és un garantia de feina i de bones oportunitats en el futur més immediat.

El KIT consta de 4 parts:

 1. per què son importants les dones en les TIC?
 • En equips mixtes s’aconsegueixen millors resultats i es tenen menys riscos. Hi ha més visions diferents.
 • En equips mixtes hi ha més potència d’innovació: les dones veuen coses/aplicacions que fins ara els homes no havien vist.
 • En equips mixtes s’amplia el rang d’interessos i se n’incorporen de nous, que mai s’havien pensat
 • Les dones redistribueixen millor els recursos obtinguts
 1. 10 claus per a la incorporació
 • Les dones son més fidels. No canvien tant
 • Cal buscar les dones allà on estan
 • Cal que les dones esponsoritzem a altres dones que creiem que son bones
 • Cal explicar ben clar els temes de salari i també els dels beneficis addicionals que ofereix l’empresa.
 1. 10 claus per a la retenció
 2. 10 claus per a la promoció

 

El KIT està redactat amb molta concreció. Inclou també accions addicionals que han detectat en els àmbits anteriors.

 Marta Carbonell

Robert Walters es una consultoria internacional de Headhunting, que va explicar no només els sectors sobre els que treballa, sinó també els serveis que ofereix als seus treballadors, com ara programes de mentoria per apoderar als seus directius, el blog que tenen obert per apoderar les dones (empowering-women), els  estudis i enquestes que realitzen obre dones professionals.

 

Aquí teniu algunes fotos de la sessió.